Saimme tilaisuuden tutustua paremmin Pikku Huopalahteen ja sen asukkaiden elämään alueanalyysin avulla. Jalkauduimme Pikku Huopalahteen yhdessä sen asukkaiden kanssa. Meille selvisi, mitä voimavaroja ja millaisia ongelmia alueella on ja mitä olisi hyvä seuraavaksi kehittää. Alueanalyysi on myös hyvä tapa luoda yhteisöllisyyttä omalla alueella!
Onnistumiset
Yhteisösosiaalityön kirkastaminen
- Sosiaalialan yhteinen yhteisösosiaalityön kuva. Projektin aikana tehtiin käytäntötutkimus siitä, miten työntekijät näkevät yhteisösosiaalityön.
- Yhteisösosiaalityön ja yhdyskuntatyön käsitteiden avaaminen ja yhdessä työstäminen läntisen alueen sosiaalityöntekijöiden kanssa on kulkenut mukana koko prosessin ajan.
Eräs työntekijä kuvaa kuinka tärkeää käsitteellistäminen on työotteen aloittamiselle:
”Mulle ittelle tärkeetä on tää käsitteellistäminen että päästäis vähän abstraktimmalle tasolle ja sitten laskeudutaan sille konkreettisemmalle tasolle. Että me ymmärretään paremmin mitä me ollaan tekemässä ja päästäis sitten konkretiassa eteenpäin”
- Aluetyön vakiinnuttaminen sosiaalityön työtavaksi . Pikku Huopalahden työntekijäryhmä kokoontuu säännöllisesti ja toisella Lännen alueella on aloitettu samantyyppinen työskentely.
Lue lisää yhteisöllisestä työotteesta (Ote Uudistuva ja voimaannuttava aikuissosiaalityö - Visio vahvasta aikuissosiaalityöstä -hankkeen loppuraportista)
Kumppanuus- ja asukasyhteistyö
- Yhteinen Kyläpaja lisää yhteisöllisyyttä alueella. Alueen asukastilan Kyläpajan toiminnan tukeminen ja edistäminen on ollut yksi keskeinen toimintamuoto prosessissa.
- Aikuissosiaalityö osallistuu virkamiestyöryhmään ja jatkossa osallistuu syrjäytymisen ehkäisy ja interkulttuurisuuden työryhmään alueella.
- Sosiaalialan ryhmien käynnistäminen alueella: Elämäni kuvat ryhmä on pidetty Kyläpajalla syksyllä 2012.
- Yhdyskuntatyöntekijä ja vapaaehtoiskoordinaattori pitivät vertaisryhmäohjaajien koulutuksen.
Tutustu projektin loppuraporttiin: Alueanalyysin tekemisestä ja tuloksista Pikku-Huopalahdessa
Hyviä vinkkejä
- Työotteen tekeminen edellyttää työntekijöiden innostamista, joka monesti tuntuu arjen työkiireissä haastavalta.
- Alueen asukkaiden ja työntekijöidenkin osallistaminen on hyvin tärkeää alueellisen työn onnistumiselle. Hankkeen lopussa huomasimme, että tähän on syytä kiinnittää enemmän huomioita jo prosessin suunnittelu- ja alkuvaiheessa.
- Asian yhteiseksi tekeminen on tärkeimpiä kysymyksiä, ja hyvin onnistuessaan se on yksi koko työn tärkeimmistä saavutuksista.
- Alueanalyysin pohjalta tulisi jatkossa kehittää sosiaalisen raportoinnin muotoja.
- Tutustuminen alueen avainhenkilöihin ja toimijoihin on tärkeää ja antoisaa töntekijöille. Se avaa uusia näkökulmia asuinalueeseen.
- Alueen asukkaiden ja verkostojen kanssa yhteistyössä voidaan löytää uusia työmalleja yksinäisyyden vähentämiseksi ja asukkaiden elinympäristön parantamiseksi.
Kommentoi