Voimalinja sai alkunsa, kun 18–25-vuotiaiden nuorten lisääntyneistä toimeentulotukiasiakkuuksista huolestuttiin. Seitsemän sosiaaliohjaajaa palkattiin kehittämään uutta työmuotoa nuorten työllistymisen tueksi. Työ on kehittynyt nuorten tarpeiden mukaan joustavaksi ja jalkautuvaksi työksi sosiaalityön rinnalle.
Tavoitteet ja onnistumiset
- Etsiä nuoren kanssa yhdessä mahdollisia reittejä kohti koulutusta ja työelämää.
- Matkan varrelle on mahtunut paljon haasteita ja onnistumisia; nuorten kanssa on iloittu koulupaikoista ja onnistuneista työhaastatteluista sekä joskus myös lähdetty pettymysten jälkeen kohti uusia unelmia.
”Tästä oli paljon hyötyä. Olen saanut töittä ja opinu paljon erilaisia asijoita. Olen eritäin tyytyväinen.”
- Voimalinjan asiakas
Raportteja
Voimalinjan väliraportti kesä 2012
Voimalinjan raportti talvella 2013
Opinnäytetöitä
Opinnäytetyö Voimalinjan ryhmätoiminnasta (Laurea ammattikorkeakoulu)
Hyviä vinkkejä
- Yhteishaku kannattaa tehdä yhdessä nuoren kanssa, jolloin nuori pohtii tulevaisuuttaan ja harkitsee tarkkaan hakuvalintojaan. Samalla lomake tulee täytettyä oikein.
- Keskitetyt yhteishakutilaisuudet on koettu hyväksi niiden nuorten kanssa, joilla on jo selkeät tavoitteet koulutuksen suhteen.
- Voimalinjassa on kokeiltu liikuntaryhmää ja nuorten naisten ryhmää, mutta osanotto jäi vähäiseksi. Markkinoinnin tulisi olla näkyvää ja laajaa jo alusta asti. Toiminta kannattaa järjestää nuoren omalla alueella ja kohderyhmä miettiä tarkkaan. Jatkokehittelyä kaivataan.
- Ajatuksen tasolla mietimme viikoittain kokoontuvaa ryhmää, jota voisi ohjata sosiaalityöntekijä ja Voimalinjan sosiaaliohjaaja. Ryhmässä voisi esimerkiksi miettiä tulevaisuuden suunnitelmia ja hyödyntää luovia menetelmiä.
- Mietitty myös päivystysvastaanoton kehittämistä, jolloin Voimalinjan sosiaaliohjaajaa voisi tavata kerran viikossa ilman ajanvarausta.
Kommentoi